Znudził Ci się schabowy? Spróbuj schabu po dziekańsku. Prosty przepis na pieczony schab

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Znudziły Ci się kotlety schabowe? Sprawdź nasz przepis na pieczony schab po dziekańsku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Znudziły Ci się kotlety schabowe? Sprawdź nasz przepis na pieczony schab po dziekańsku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Ten przepis Cię zaskoczy! Schab po dziekańsku to pomysł na szybki i bardzo prosty w wykonaniu obiad. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso, a godzinę przed podaniem obsmażyć i wstawić je do piekarnika. Co ważne - schab jest miękki i soczysty, a dzięki dodatkowi ziołowej panierki jest także bardzo aromatyczny. Sprawdź nasz prosty przepis na schab po dziekańsku.

Kotlety schabowe inaczej

Jeśli znudził Ci się kotlet schabowy, a pieczony schab wydaje Ci się trudny w wykonaniu, to mamy dla Ciebie superprzepis - schab po dziekańsku. To pomysł na pieczony schab, który robi się prosto i szybko. A przy tym zawsze wychodzi miękki i soczysty.

Aromatyczna panierka z majeranku czosnku i ostrej papryki nada daniu wyraźny charakter. Wystarczy dobrać dodatki, tzn. porcję warzyw czy surówkę, a otrzymamy pyszne danie, w sam raz na szybki domowy obiad. Schab po dziekańsku sprawdzi się także jako danie na niedzielny obiad czy wystawną kolację. Wystarczy potroić ilość składników w przepisie i piec mięso nieco dłużej - przez ok. godzinę.

Prosty przepis na schab po dziekańsku

Piecz pod przykryciem ok. 45 min w 170 stopniach. Smacznego!
Piecz pod przykryciem ok. 45 min w 170 stopniach. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

przepis na ok. 7 kotletów
czas wykonania: przygotowanie: 20 min, pieczenie: ok 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maggi
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Jak przygotować schab po dziekańsku?

  1. Schab pokrój na kotlety ok. 1,5 cm grubości, lekko je rozbij.
  2. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj jajko, maggi, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
  3. Każdy kawałek schabu obtocz dokładnie w marynacie i ułóż w naczyniu, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Każdy kawałek obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i polej 2 łyżkami wody.
    Nasza rada: jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywką, schab możesz upiec na blaszce przykrytej folią aluminiową.
  5. Piecz mięso w 170 stopniach przez ok. 45 min. Gotowe!

Schab po dziekańsku proponujemy podać tradycyjnie z ziemniakami i surówką. Świetnie smakuje także na zimno. Smacznego!

Kliknij w przycisk i zobacz w galerii, jak przygotować schab po dziekańsku krok po kroku

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Manufaktura Wypieków Pozorek - naszemiasto.pl

Wideo

Materiał oryginalny: Znudził Ci się schabowy? Spróbuj schabu po dziekańsku. Prosty przepis na pieczony schab - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie