Do Dublina, gdzie odbywał się konkurs, zjechali producenci steków aż z 25 państw. Łącznie przygotowali aż 300 zgłoszeń. Konkurowali bowiem w kilku kategoriach m.in.: Najlepszy Stek, Najlepszy Producent, Najlepszy Stek z Antrykotu, Polędwicy czy Rostbefu. Co więcej, wyróżniono także steki pochodzące z bydła karmionego wyłącznie trawą lub paszą.
Zmagania odbywały się w renomowanej restauracji Fire, gdzie przez dwa dni ponad 40 ekspertów oraz 14 sędziów konsumenckich podejmowało decyzję o przyznaniu nagród.
W pierwszym etapie pod uwagę brana była ocena produktu w stanie surowym wg wyglądu, aromatu, koloru, marmurkowatości oraz otłuszczenia. Po przygotowaniu przez zawodowych szefów kuchni jury punktowało danie za smak, kruchość, soczystość oraz ponownie za wygląd i aromat.
OSI Poland Foodworks zgłosiło łącznie 9 produktów, spośród których 8 otrzymało medale.
- Złotem wyróżniono polędwicę oraz antrykot pochodzące z jałówki (krzyżówka mięsna), a także antrykot z krowy rasy polskiej czarno-białej, holsztyńsko-fryzyjskiej. Na srebro zasłużył rostbef z jałówki (krzyżówka mięsna), antrykot z byka (krzyżówka bezmięsna) oraz polędwica i rostbef z krowy (rasa polska czarno-biała, holsztyńsko- fryzyjska). Brąz otrzymała polędwica z byka (krzyżówka mięsna). Łącznie jako Grupa OSI Europe Foodworks zdobyliśmy 19 medali – mówi Natalia Bartkowiak, kierownik marketingu i administracji w OSI Poland Foodworks.
Dodajmy jeszcze, że najważniejszy tytuł trafił do duńskiej firmy JN Meat International, która powtórzyła sukces z ubiegłego roku. Zwycięski stek pochodził z antrykotu z bydła rasy Ayrshire.
- Wynik uzyskany przez OSI Poland Foodworks udowadnia, że polska wołowina to produkt najwyższej jakości, pochodzący z bydła hodowanego z ogromną starannością, produkowany w harmonii z zasadami zrównoważonego rozwoju. Swobodny wypas na trawiastych pastwiskach Dolnego Śląska i Wielkopolski oraz doskonałe cięcie profesjonalistów z zakładu w Chróścinie sprawia, że uzyskujemy delikatne, idealnie otłuszczone mięso, które w procesie przyrządzenia nabiera soczystości oraz niezapomnianego, doskonałego smaku, co docenili jurorzy World Steak Challenge – zaznacza N. Bartkowiak.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?