Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najbardziej zaskakujące rekordy Guinnessa od kuchni. Największa sałatka z buraków i najstarszy ogórek konserowy. Co jeszcze było naj?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W Białymstoku pobito rekord Guinnessa na stworzenie największej na świecie porcji carpaccio z buraka i sera korycińskiego.
W Białymstoku pobito rekord Guinnessa na stworzenie największej na świecie porcji carpaccio z buraka i sera korycińskiego. Anatol Chomicz/ archiwum PolskaPress/Gazeta Współczesna/Kurier Poranny
Największa sałatka z buraka, najdłuższy sznur z kiełbasy i największe serce z piernika to tylko niektóre z rekordów Guinnessa, które można znaleźć w polskiej edycji słynnej księgi. Przyjrzeliśmy się najciekawszym rekordom z jedzeniem w roli głównej pobitym w Polsce i na świecie.

W skrócie

Najciekawsze rekordy Guinnessa w Polsce i na świecie

Księga rekordów Guinnessa opisuje potwierdzone i udokumentowane osiągnięcia i wyniki z całego świata. Po raz pierwszy ukazała się w 1955 roku. Pomysł na zebranie rekordowych wyników w jednej publikacji powstał w 1951 roku, gdy dyrektor irlandzkiego browaru Guinness - Sir Hugh Beaver - wdał się na polowaniu w spór o to, który europejski ptak jest najszybszy. Z czasem postanowiono zebrać rekordy w jednym miejscu, aby rozwiewać wszelkie wątpliwości dotyczące najlepszych osiągnięć w różnych dziedzinach. Polska wersja księgi została wydana w 1989 roku przez wydawnictwo Reprom z Gdańska.

Rekordziści w ramach nagrody otrzymują:

  • oficjalny certyfikat potwierdzający osiągnięcie, wydawany przez Biuro Rekordów lub Guinness World Records,
  • wpis w bazie rekordów,
  • satysfakcję z dołączenia do wyróżnionego grona.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia z bicia rekordów Guinnessa w Polsce

Poniżej zebraliśmy najciekawsze rekordy Guinnessa związane z kuchnią i jedzeniem z Polski i ze świata.

Najdłuższa linia z grillowanych kurczaków
7 czerwca 2015 roku w miejscowości Rzezawa w Małopolsce pobito rekord Guinnessa w ułożeniu najdłuższej linii z grillowanych kurczaków. Wyniosła ona 43,14 metra. Najważniejszym elementem tego rekordu był najdłuższy szpikulec do nabicia mięsa. Nie było to proste do wykonania, gdyż narzędzie nie mogło być łączone z różnych elementów. W imprezie, na której pobito rekord Guinnessa, wzięła udział m.in. Ewa Wachowicz, znana restauratorka i osobowość telewizyjna.

Największa porcja zupy fasolowej
Zupa została wykonana na bazie fasoli wrzawskiej, rosnącej na terenach u zbiegu Wisły i Sanu. Produkt jest wpisany na listę Chronionej Nazwy Pochodzenia. Z takiej fasoli 28 czerwca 2015 roku w miejscowości Gorzyce na Podkarpaciu ugotowano 365 litrów zupy.

Największa lekcja robienia sushi
W ramach Dnia Bezpieczeństwa w Nowej Soli w Lubuskiem pobito rekord w największej liczbie osób (aż 205!) biorących udział w warsztatach kulinarnych na temat zwijania rolek sushi. Lekcja miała uzupełnić myśl przewodnią imprezy, czyli wspólną pracę w grupie, dzięki której można osiągnąć pozornie nierealne cele. Rekord pobito 31 lipca 2015 roku.

Największa porcja żuru
Wydarzenie zorganizowane w Starym Brześciu w gminie Brześć Kujawski zostało wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa w 2015 roku. 27 czerwca ugotowano tam 3800 litrów zupy w ramach Święta Żuru Kujawskiego. Danie jest wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego od 2008 roku.

Największa liczba osób jedzących serek wiejski
W miejscowości Koło lokalna mleczarnia zaproponowała ochotnikom wzięcie udziału w pobiciu rekordu Guinnessa dotyczącego jednoczesnego zjedzenia serka wiejskiego. Udało się nakłonić do tego 1809 osób, które zebrały się na stadionie, aby pożywić się nabiałem w ramach Wielkopolskiego Święta Mleka. Rekord został pobity 22 sierpnia 2015 roku.

Najdłuższy piernik
Co ciekawe, najdłuższy piernik powstał nie w Toruniu, tylko w miejscowości Jawor na Dolnym Śląsku. Ciasto przywieziono na rynek miasta samochodem dostawczym, a następnie rozdano chętnym biorącym udział w zabawie. Zgodnie z zasadami części ciasta piernikowego miały się stykać, aby stworzyć wspólną, długą linię. Rekord pobito 29 sierpnia 2015 roku.

Najstarszy ogórek konserwowy
Najstarszy ogórek konserwowy został znaleziony w Parczewie na Lubelszczyźnie. Szacuje się, że w 2015 roku miał 76 lat. Najstarszy ogórek na świecie został zgłoszony do Księgi Rekordów Guinnessa przez Marię Ciesielską, która odziedziczyła go po matce, Janinie Stopniak z Suchowoli. Jako 15-latka Janina Stopniak włożyła warzywo do butelki i zalała roztworem konserwującym. Ogórek ma 15 centymetrów i 11 centymetrów średnicy.

Największy racuch z jabłkami
W ramach Święta Jabłka w 2015 roku fetowano rocznicę 25-lecia utworzenia Drawieńskiego Parku Narodowego. Podczas obchodów wydarzenia gotował Piotr Pielichowski, finalista 3. edycji "MasterChefa", który pomagał w biciu rekordu Guinnessa w przygotowaniu największego racucha z jabłkami (26 września 2015 roku).

Największe serce z piernika
W Żywym Muzeum Piernika w Toruniu 14 maja 2016 roku stworzono największe serce z piernika. Zostało ono wykonane z mniejszych ciastek, które uprzednio:

  • ugnieciono,
  • rozwałkowano,
  • upieczono,
  • umoczono w czekoladzie, która połączyła pierniki w jedną całość.

Gotowy, rekordowo duży piernik, miał 12 m kw.

Najdłuższa linia z kiełbasy
Akcja związana z ustanowieniem rekordu odbyła się 16 lipca 2016 roku na boisku w Radomyślu Wielkim na Podkarpaciu. Sznur utworzony z kiełbas trzymało 200 osób, a osiągnął on długość 214 metrów. Linia widziana z dużej wysokości utworzyła kształt klucza wiolinowego. Kiełbasa była przygotowana przez mistrzów wędliniarstwa.

Największa porcja flaków

Rekord ustanowiono 24 lipca 2016 roku w podwarszawskiej Zielonce. Ugotowano 1300 litrów flaków. Okazją do pobicia rekordu Guinnessa było otwarcie wyremontowanego budynku restauracyjno-hotelowego przy ulicy Piłsudskiego. Wydarzenie skupiało się wokół kultury Warszawy, w tym jedzenia z czasów PRL-u.

Jedzenie babeczek z farszem na czas
W ramach XI edycji Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie w Wielkopolsce pobito rekord spożycia największej liczby babeczek z farszem w najkrótszym czasie. Kacper Bacik 11 września 2016 roku w czasie 2 minut i 49 sekund zjadł 10 babeczek i trafił do Księgi Rekordów.

Największa sałatka z buraków i sera korycińskiego. Rekord pobito 17 września 2016 roku.
Największa sałatka z buraków i sera korycińskiego. Rekord pobito 17 września 2016 roku. Anatol Chomicz/ archiwum PolskaPress/Gazeta Współczesna/Kurier Poranny

Największa porcja carpaccio z buraków i sera korycińskiego
W Białymstoku 17 września 2016 roku na Rynku Kościuszki pobito rekord w przygotowaniu największego carpaccio. W skład dania weszły:

  • buraki,
  • regionalny ser koryciński,
  • rukola,
  • orzechy włoskie.

Finalna sałatka ważyła aż 98 kilogramów i 837 gramów, stając się największą sałatką na świecie.

Rekord Guinnessa – intrygujące konkursy w Polsce

Jeżeli chodzi o inne ciekawe konkurencje, związane z kulinariami, to pobiliśmy w Polsce również rekordy Guinnessa na:

  • największą ilość wytłoczonego soku z jabłek w ciągu godziny. Aż 91 litrów wyciśnięto w miejscowości Drawno;
  • największą ilość dżemu z dyni. Było to aż 360,5 kg w Krapkowicach na Opolszczyźnie;
  • najwięcej osób otwierających słodycze jednocześnie. Było to 2569 osób w Warszawie w ramach akcji „Światła miasta”, zorganizowanej podczas obchodów 800-lecia zakonu dominikanów;
  • najwięcej osób grillujących jednocześnie w Strzelinku koło Ustki;
  • najwięcej osób jedzących zupę rybną w wodzie w Pucku (uczestnicy również morsowali).

Rekordy Guinnessa na świecie

W Księdze Rekordów Guinnessa nie brakuje też ciekawych osiągnięć kulinarnych ze świata. W Niemczech, w mieście Rust pobito np. rekord w kategorii przygotowania największej liczby drinków w godzinę przez zespół złożony z ośmiu barmanów. W tym czasie zrobiono 3 906 drinków na bazie alkoholu, a każdy z barmanów zrobił konkretnego drinka tylko raz.

Z kolei w USA zorganizowano bicie rekordu w jedzeniu skrzydełek kurczaka. W zawodach wzięło udział 397 osób. Co ciekawe, wśród nich był Jeff Bezos, którego firma Amazon zorganizowała to wydarzenie (25 listopada 2018 roku).

Kolejnym ciekawym rekordem Guinnessa było zorganizowanie największego podwieczorku w stylu brytyjskim w Chinach. Zajadano się bułeczkami z konfiturą i pito czarną herbatę (z mlekiem lub bez). Jednocześnie 1088 osób spróbowało angielskiej tradycji Tea Party. Wydarzenie miało miejsce w Xiamen 29 listopada 2019 roku.

Źródło:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najbardziej zaskakujące rekordy Guinnessa od kuchni. Największa sałatka z buraków i najstarszy ogórek konserowy. Co jeszcze było naj? - Strona Kuchni

Wróć na gora.naszemiasto.pl Nasze Miasto