Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

Maturalny maraton w Tarnowie rozpoczęty!

NOWE
Maturalny maraton w Tarnowie rozpoczęty!

Maturzyści rozpoczęli egzaminy 2024

Maturzyści rozpoczęli egzaminy 2024

Polecamy

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Drugi trailer GTA VI w maju? Mogą też pojawić się pierwsze zdjęcia z gry

Drugi trailer GTA VI w maju? Mogą też pojawić się pierwsze zdjęcia z gry

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!