Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić domową mozzarellę? Sprawdź 5 smakowitych zastosowań włoskiego sera. Obok tych dań trudno przejść obojętnie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Własnoręcznie zrobiona mozzarella może być wykorzystana w tradycyjnych potrawach kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć potrawy z mozzarellą.
Własnoręcznie zrobiona mozzarella może być wykorzystana w tradycyjnych potrawach kuchni włoskiej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć potrawy z mozzarellą. 123rf.com/alex9500/zdjęcie ilustracyjne
Mozzarella to włoski ser przygotowywany z mleka krowiego lub bawolego. Włosi chętnie sięgają też po wędzoną w sianie mozzarellę, która nabiera wyjątkowego smaku. Mozzarella ma delikatny mleczny smak i można ją łatwo zrobić we własnej kuchni. Potrzebna jest odrobina cierpliwości i tłuste mleko. Podpowiadamy przepis na domową mozzarellę i co z nią zrobić.

W skrócie

Włoska mozzarella to szeroka gama produktów przyrządzanych ze świeżego mleka. W przypadku odmiany scamorza korzysta się z mleka owczego. Głównymi rodzajami mozzarelli są fior di latte z mleka krowiego i bufala z mleka bawolego. Szczególną odmianą jest burrata, czyli ser pochodzący z włoskiej Apulii, nadziewany śmietanką i przewiązany sznurkiem. Odmiana stracciatella faszerowana jest mieszanką śmietanki z kawałkami mozzarelli. Podpowiadamy przepis na domową mozzarellą do zrobienia w zaciszu własnej kuchni.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania z mozzarellą

Domowa mozzarella – przepis na domowy ser

Liczba porcji: 1 sztuka.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 l pełnego mleka (3,2% lub więcej),
  • 120 ml białego octu (zamiast podpuszczki),
  • 5 g soli niejodowanej,
  • woda do wypłukiwania sera.

Jak zrobić domową mozzarellę?

Przygotowanie:

  1. Mleko należy wlać do garnka o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu aż masa osiągnie 46° Celsjusza.
  2. Następnie należy zmniejszyć ogień i dolać biały ocet. Masę należy dokładnie wymieszać i garnek zestawić z kuchenki.
  3. Mleko z octem należy mieszać do momentu, aż zaczną tworzyć się zwoje.
  4. Następnie garnek należy przykryć i masę na mozzarellę odstawić na 30 minut.
  5. Po tym czasie należy przecedzić na sitku o drobnych oczkach mozzarellę. Powstałą serwatkę można odcedzić do drugiego garnka i wykorzystać do ugotowania zupy.
  6. Z odcedzonych kawałków należy zbić dłońmi jednolitą kulę, jednocześnie wyciskając nadmiar serwatki.
  7. Powstałą mozzarellę należy podgrzać w garnku z serwatką do 70° Celsjusza.
  8. Gorącą mozzarellę należy wyjąć, rozkładać i składać jak ciasto chlebowe na cztery strony przez 5 minut.
  9. Resztki wyciśniętej serwatki należy dolać do garnka.
  10. Ser należy uformować w kulkę.
  11. Na koniec mozzarellę trzeba schłodzić w lodowatej wodzie solą przez 10 minut.
  12. Domowa mozzarella jest gotowa do jedzenia.

Sposób podania sera

Świeża mozzarella rozwija swój aromat, nabiera wyrazistszego smaku i zyskuje delikatniejszą konsystencję, gdy przed spożyciem wyjmiemy ją na kilka minut i ogrzejemy w temperaturze pokojowej. Domowa mozzarella sprawdzi się w najprostszych daniach. Wystarczy wziąć kromkę świeżego chleba, oliwę z oliwek lub polski olej lniany i ozdobić powstałą kanapkę kilkoma listkami rukoli lub szpinaku.

W naszej galerii zebraliśmy dania z wykorzystaniem sera mozzarella

Zastosowanie mozzarelli

Popularnym przykładem z kuchni włoskiej jest sałatka caprese złożona z plastrów mozzarelli, świeżego pomidora i liści bazylii skropiona oliwą z oliwek. Świetnie też smakuje sałatka z pieczonych pomidorów z kawałkami sera. Ponadto Mozzarella doskonale smakuje wymieszana z plastrami suszonych pomidorów i czarnymi oliwkami. Domowa mozzarella może być też dodana do pizzy margherita wykonanej z sosem pomidorowym i bazylią albo w formie puszystych pizzerinek. W wersji fit polecamy przepis na zapiekanego bakłażana z sosem pomidorowym i plastrami mozzarelli.

W kuchni włoskiej popularną przekąską jest mozzarella in carozza z Neapolu. Jest to panierowana mozzarella smażona w głębokim tłuszczu. Chrupiąca, słona przegryzka z ciągnącym się serowym środkiem to rarytas, któremu trudno się oprzeć.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić domową mozzarellę? Sprawdź 5 smakowitych zastosowań włoskiego sera. Obok tych dań trudno przejść obojętnie - Strona Kuchni

Wróć na gora.naszemiasto.pl Nasze Miasto