Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
823 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Niezawodne mięsa na grilla. Sprawdź 5 dań, które zachwycą ciebie i gości
Sezon grillowy nadchodzi w pełni. Właśnie teraz można zastanawiać się jakie mięsa wrzucić na ruszt. Najważniejsze jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa i...
Makaron w kremowym sosie na obiad. Ten przepis zwala z nóg!
Sycący obiad dla całej rodziny nie musi być trudny, ani bardzo drogi w przygotowaniu. Kremowy sos do makaronu powstaje na bazie roztopionego serka camembert i...
Pożywne danie, a jakie sycące! Poznaj przepis na zupę z ciecierzycy
Szybka i sycąca zupa z ciecierzycy z ziemniakami to posiłek, który można podać całej rodzinie. To danie jest świetnym źródłem białka. W tej zupie można także...
Nie musisz stać przy garnku. Jest lepszy sposób na zrobienie karkówki
Masz ochotę na rozpływającą się w ustach mięso? Karkówka po cygańsku to świetne danie dla fanów soczystego mięsa. Potrawa podobnie smakuje jak lubelski forszmak...
Spaghetti z pieczarkami na obiad. Zrób danie tylko w 20 minut
Domowe spaghetti z pieczarkami to przysmak, który zaspokoi nawet większy głód. Proponujemy przepis na niecodzienne połączenie podsmażonych pieczarek z...
Puszyste muffiny z czekoladą. Zrobisz je w 30 minut, a znikną jeszcze szybciej
Domowe muffiny z czekoladą to pomysł na niemal ekspresowy przysmak na podwieczorek. Wystarczy wymieszać składniki w 5 minut, wypełnić ciastem papilotki i upiec...
Kremowe tagliatelle z kurczakiem. Wyśmienity obiad dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na szybki obiad we włoskim stylu? Proponujemy tagliatelle z kurczakiem w kremowym sosie śmietankowym. To danie smakuje obłędnie doprawione...
Idealny makaron w maślanym sosie. Poznaj przepis na fettucine Alfredo. Smak powala!
Szukasz pomysłu na włoskie danie z makaronem? Proponujemy proste w przygotowaniu fettucine Alfredo. Wystarczy mieć trzy podstawowe składniki, czyli długi i...
Sycące obiady z pieczarkami. Poznaj 5 niezawodnych przepisów
Szukasz pomysłu na użycie pieczarek, które zalegają w lodówce? Spieszymy z 5 pomysłami na smakowite dania, które zachwycą całą rodzinę. Wśród nich są dania z...
Chrupiące ciastka z migdałami. Poznaj przepis na włoskie cantuccini
Cantuccini to ciastka popularne we Włoszech. Dzięki podwójnemu pieczeniu powstają słodkie sucharki. Taka metoda przygotowania sprawia, że specjał można długo...