18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Uczta myśliwska we Wrocławiu. Wygraj zaproszenie

Redakcja

Mamy dla Was podwójne zaproszenie na ucztę myśliwską. Możecie z niego skorzystać 5 lub 6 października (godz. 13 lub 14.30). Wystarczy, że wyślecie SMS-a.
 materiały prasowe

Aby wygrać zaproszenie przekonaj nas, że to do Ciebie powinno ono trafić. Wyślij SMS o treści: gastro.uzasadnienie.imię i nazwisko, na numer 72355 (koszt SMS-a to 2,46 zł z VAT).

SMS-y przyjmujemy do godz. 10 rano w piątek (30 września). Zwycięzcę o wygranej powiadomimy SMS-em zwrotnym.

Każdy uczestnik konkursu otrzyma dodatkowo kod uprawniający do przeglądania e-wydania Gazety Wrocławskiej na portalu prasa24.pl.

ZOBACZ ZAPOWIEDŹ TARGÓW GASTRO-HOTEL

Kilka słów o kulinarnej, myśliwskiej uczcie:

W tym roku podczas jesiennych targów GASTRO-HOTEL we Wrocławiu w dniach 05 - 06 października zaprezentuje kuchnie myśliwską Waldemar Hołówka – ekspert kulinarny, Fundacja KSK - Rada Fundacji, wraz z zespołem znanych szefów kuchni Januszem Pyrą z Zamku w Dubiecku, Markiem Łukasiewiczem szefem Kuchni z Zamku w Baranowie Sandomierskim oraz Przemysławem Wielochem szefem kuchni z Restauracji JAN w Bełchatowie.

Wieloletnie doświadczenie, wspólne przedsięwzięcia kulinarne , liczne laury na ogólnopolskich konkursach kulinarnych, czy też nominacje do Kulinarnego Pucharu Polski, powinny zachęcić do odwiedzenia salonu „Kuchnia Mistrzów - Najlepsi kucharze, najnowocześniejsze technologie, najwyższa jakość”. Projekt ten zapoczątkuje na targach GASTRO-HOTEL we Wrocławiu promocję polskiej dziczyzny i kuchni myśliwskiej. Zaproszeni goście będą mieli możliwość degustowania przygotowanych potraw w stylowo zaaranżowanym salonie, nawiązującym do motywów wystroju zamkowo- myśliwskiego przygotowanego przez przedstawicieli Zamku w Baranowie Sandomierskim i Zamku w Dubiecku.

Zobacz również: Wygraj bon na zakupy w Reporterze
Kuchnia myśliwska od niepamiętnych czasów związana była z naszą historią i tradycją kulinarną. W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę i znaczenie. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt, z których szczególnie pobudza wyobraźnię opis przyjęcia u księcia Sapiehy w Dereczynie. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych.

Dziczyzna dobrze przyrządzona może być urozmaiceniem menu wielu restauracji, toteż szefowie kuchni powinni częściej włączać ją do restauracyjnego menu.

Jedną z istotnych cech mięsa dzikich zwierząt jest niska zawartość tłuszczu i cholesterolu, a szczególnie wysoka zawartość białka. NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - odpowiedzialne za przemiany cholesterolu w mięsie dziczyzny występują zdecydowanie w korzystniejszych zestawieniach niż w mięsie hodowlanym zwierząt rzeźnych.

Szefowie Kuchni będą serwowali przygotowane na miejscu dania z dziczyzny: przystawki zimne, pieczony udziec z sarny, podany z konfiturą z głogu na karmelizowanych śliwkach w miodzie, wędzone plastry dzika, podane na sałatce z buraczków z rozmarynową salsa, rolada z dzika nadziewana borowikami, podana z żurawinową konfiturą

Dania główne: pieczeń z jelenia, duszona z maślakami w śmietanie, podana ze strudlem nadziewanym soczewicą i warzywami, zestaw surówek.
Schab z dzika szpikowany bekonem, podany z korniszonowym sosem i kaparami, pieczone ziemniaki w mundurkach nadziewane kurkami, miks sałat z dipem musztardowym, pieczeń z sarny duszona w warzywach, podana z pierogiem nadziewanym kaszą gryczaną ze skwarkami i sosem borowikowym, sałatka z czerwonej kapusty.

Wideo

polecane: MiauCzat: Honorata Witańska ostrzega kobiety! Tęskni za PiP?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3